.

.
memories

Tuesday, December 29, 2015

Janji Palsu

Janji palsu...

Aku biasa dah kene janji palsu ni..
Mmg sakit hati sgt2 la kalo kene, rasa mcm nk tikam je si penjanji...

Wednesday, March 18, 2015

Trip to Cambodia Part 3

Selesai makan tengah hari lauk kari aku pun sambung la keje dekat embassy tuh... siap keje dah dekat mlm la jugak so aku amek keputusan utk rehat dulu mlm ni, bsk baru berjalan...

Suhu sini mlm lgi sejuk mengalahkan cameron highland sejuknye hehehe aku just mkn dekat hotel je maklumlah penat n takut2 lg nak keluar malam... aku takut kene rompak bini aku takut aku kelain pulak hehehe sini pelacur jgn kata umur 25thn umur 12thn pun ada... mmg kalo jenis makhluk pedophilia kire heaven la utk dorang... tp jgn risau dekat depan hotel da tulis besar2 "NO CHILDREN PROSTITUE"... selamat aku maklumla muka aku ni kan babyface kang salah erti pulak hehehe... ok tido dulu nanti sambung

Tuesday, March 17, 2015

Trip to Cambodia Part 2

Alhamdulillah setelah penerbangan selama 3 jam ( plus minus dok dlm plane ) kami pun sampai ke Phnom Penh...

Phnom Penh ni antara salah satu bandar utama di Cambodia. Byk kisah2 suka dan duka dicatatkan di bandar ni sejak zaman kekejama regim Khmer Rouge lg... Kenal tak Khmer Rouge tu? Ok sile gugel hehehe...

Sampai2 kat airport die aku terdiam kejap, aku merasakan yg aku bertuah lahir di Malaysia, negaraku masih Aman dan Makmur wlupon byk krisis politik yg berlaku.. Mata melilau jgk cri teksi tp yg byk ialah Tuk Tuk, lebih kurang mcm Thailand tp kreativiti melampau pd setiap Tuk Tuk tu biat aku tabik la pda dorang...

Companyku syg menaja aku penginapan bertaraf 4 bintang di Holiday Villa Phnom Penh, kalo xsilap satu2nya hotel yg diyakini halal makanannya sebab dimiliki oleh rakyat Malaysia... ( Tabik lah )

Hotelnya agak cozy dan suhu ketika itu di Phnom Penh adalah sekitar 20 ke 25 celcius, misim sejuk bak kata Tam si pembawa Tuk Tuk. Aku pun letak brg n terus keluar mencari Malaysia Embassy utk meneruskan agenda asal aku iaitu bekerja...

Jarak perjalanan lebih kurang 10km dan caj dikenakan adalah 5 dolar USD.. lupa nk ckp sini matawangnya Riel tp terlalu kecik sampai nk beli keropok pun sampai 3000riel so dorang lebih gemar USD ( dominasi ekonomi la tu )..

Sampai je tempat tujuan aku berjalan la nk masuk buat kerja rupa2nya time lunch so kene la aku g makan dulu then dtg blk... ok nk cri makanan pun satu cabaran jgk tu, nasib baik Si Tam ni setia menunggu aku, paham jgk die sket2 English, dibawanya aku ke Restoran Aman Green Halal Food..

Trip to Cambodia Part 1

As Salaam uolls hehehe

Ni nak kongsi sket kesah lama tp lupa nk upload dlm blog...

Bulan 12 tahun 2013, time tu aku still assignment dekat customer site Perbadanan Putrajaya, boss ku En K.I tye nk pegi luar negara tak utk PM Imigresen... mau xnak melompat la aku seronok, dpt g Cambodia je pun tp rase mcm pegi Australia plak hehehe

Blk umah gtau wife, tetiba die sentap, maybe sebab igt aku nk tglkn die kot, tp sebenarnya aku nk bwk die sebab company xkesah aku bwk wife just costing byr sendiri la kan. Bsk tu blk keje terus usha tiket dekat Subang Airport, naik MAS lagi kelas ko ben hehehehe

Segala persiapan telah disiapkn maka pada tarikh tersebut kami pun berangkat ke KLIA dgn hati yg berbunga2....

Thursday, February 19, 2015

Menangis di dlm hati

Aku menangis di dlm hati..
Aku kecewa di dlm hati..
Aku berkata kata di dlm hati..
Semakin lama hati semakin parah...

Hanya Allah dan hati yg tau ape yg aku simpan, ape yg aku kesal dan apa yg aku mahukan...

Operatelah dada xray lah hati..
Maka kau akan tau cerita disebalik hidupku...

Friday, February 6, 2015

Fitness

Buat DA je sakit la msk spital la mcm mane nk konsisten ni... so terpaksa la  tukar ke Diet Kevin Zahari kejap hehehe....

2 minggu ni keep on jog je nak kasi fit sket bdn... xdpt kurus pun janji fit bdn...

Friday, January 16, 2015

Sayangi Isteri

Sekadar perkongsian untuk semua.. ini pendapat sy terpulang pd anda untuk menilainya...

Isteri bukan lah boneka yg boleh kita suruh, arah dan kite gunakan untuk kepentingan mahupun hawa nafsu semata2...

Sebaliknya isteri adalah peneman kita diwaktu susah dan senang, adakalanya mereka menjadi penunjuk jalan ketika kita dlm kebuntuan.

Definisi isteri kene ikut ckp suami sepenuhnya adalah tidak relevan bg aku sebab adakalanya lelaki pada era ini tidak cukup matang / bebal dlm menyelesaikan masalah dan membuat keputusan. Dlm rumah tangga kite harus berbincang supaya masalah itu dpt diselesaikan dgn baik bkn bile dah jd parah tuding jari pd pasangan. Adakalanya pemikiran si isteri juga bernas dan masuk akal jdi apa salahnya kite ikut ckp mereka.

Masalah yg paling cliche dlm rumahtangga ialah apabila pasangan itu gagal mendapatkan zuriat. Jika masalah itu dtg dri suami, isteri sanggup bersabar dan memendam perasaannya kerana sygkn suaminya tapi jika sebaliknya, si suami mula memberontak, pasang skandal, niat nk kahwin 2 dgn alasan si isteri xmampu memberikan zuriat buatnya.

Bagi aku xperlu buat semua tu, anak tu bonus je dlm hidup, isteri tu xsalah pun bkn die tau nk jadi mcm ni. Waktu bercinta lautan api sanggup direnangi bile jdi mcm ni isteri yg terkontang kanting berendam air mata sedangkn si suami sedap melontar kata mcm lah perempuan di depan tu hanya perempuan simpanan.

Kesimpulan dri kata2 aku ni ialah, isteri tu pilihan anda, time nk kawen dulu anda tye sudi tak awk jdi isteri sy bkn jd kuli, org gaji, kilang beranak, pemuas nafsu dan sebagainya jadi segala baik dan buruknya anda harus terima. Jaga perasaan die wlupun adakalanya perasaan sendiri terluka, cuba penuhi segala permintaannya wlupon susah mana pun, bantu die buat kerja rumah, xjatuh martabat seorang lelaki kalo die bantu isteri die dgn kerja rumah.

"Isteri bukanlah hak milik, tetapi anugerah" - Dato Rahim Razali